Er du i tvivl om hvorvidt, du skal investere i en bil? Som studerende har man ikke det største rådighedsbeløb, og det kan således være en svær beslutning. Herunder giver vi dig argumenter for og imod et bilkøb, så du selv kan vurdere, om en bil er pengene værd for dig.
Selvom bilen er en investering, kan man argumentere for, at dine penge er mere værd på en opsparingskonto. Som studerende har man begrænset med penge og afhænger af sin SU. Er du i øvrigt i tvivl om, hvordan din SU er bedst tjent så find vejledning her.
Man må spørge sig selv om, hvorvidt det egentlig er nødvendigt med en bil. Offentlig transport er muligt de fleste steder i landet. Hvis man bor ude på landet med begrænset mulighed for offentlig transport, kan man i mange tilfælde arrangere samkørsel med nabobørn deslige. Hvis dine forældre også skal ind til byen, fungerer det typisk også, at man kører med dem til- og fra skole.
Går man enten på gymnasiet eller en videregående uddannelse og påtænker at købe en bil, skal man gøre sig grundige overvejelser. Man skal tænke over, at studielivet er midlertidigt. Går man og drømmer om at købe en bil, mens man går på gymnasiet, skal man have en central ting med i overvejelserne. Man skal nemlig huske på, at de fleste flytter udenbys efter 2-3 år på gymnasiet.
Flytter man til en storby og finder en lejlighed, har man ikke nødvendigvis brug for sin bil. Her er cyklen din bedste ven. Står du og skal til at flytte hjemmefra for første gang, kan du finde gode og brugbare råd her.
På den anden side kan en bil også være en god investering. Når man bor hjemme hos forældrene, kan man være heldig, at de vil finansiere noget af bilkøbet. De er måske bare glade for, at det ikke altid er deres bil, der står for skud.
Mange forældre mener også, at man ligeså godt kan investere i en bil og lære om klimaafgifter og benzinbetalinger først som sidst. Hvis man bor et godt stykke væk fra byen, kan en bil også være en tidsbesparelse. Selvom der er bus- og togforbindelser de fleste steder, kan det nogle gange være et kaos at skulle planlægge sin dag ud fra togtider.
Når man så har investeret i en bil, er der god mulighed for at arrangere samkørsel. Hvis nabobørnene også er trætte af busturen til skole hver morgen, kan I arrangere at køre sammen. De kan eventuelt betale et lille beløb, og turen til byen bliver på den led lidt billigere for dig. Det er altid hyggeligt at arrangere samkørsel og drøfte verdenssituationen inden skole.
Sidst men ikke mindst giver en bil bare lidt mere overskud. Som nævnt før kan det være svært at skulle lade alle sine aftaler afhænge af bus- og togtider. Du kan altså selv vælge, hvornår du kører til og fra skole. Måske du endda kan sove lidt længere. Derfor giver en bil bare lidt mere overskud i hverdagen som studerende.